Tajniki kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest smaczna oraz sycąca.