Prawdziwa włoska kuchnia, innymi słowy co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym globie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.

Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co de facto ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.