Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, które oferuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Co zjeść w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film