Włosi wiedzą, jak jeść. Być może skutkiem tego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i właściwe dla każdego. Szablonowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również wyśmienite i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane Kraków

Zerknij na kilka poniższych elementów, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

Restaurants near Main Market Square

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są świetne, jednakowoż te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.