Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

mozzarella na słodko   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd więc wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w rzeczywistości należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.